Geschiedenis

Scoutinggroep John McCormick is de oudste scoutinggroep van Zoetermeer. Op 17 maart 1946 werden wij onder de naam St. Nicolaasgroep opgericht. Jan van Well, pastoor van de St. Nicolaasparochie, deed dit samen met Frans Buytendijk (Hopman) en Flip Rademaker (Vaandrig). Op 28 september 1946 werden Hopman Jan van Well en Vaandrig Flip Rademaker als eersten in de St. Nicolaasgroep geïnstalleerd. Op Allerheiligen, 1 november 1946, werden de eerste verkenners geïnstalleerd.

In 1947 vroeg de pastoor aan onder andere mevrouw Moers ook iets te gaan doen aan padvinderij voor meisjes. Zij begonnen met een kabouterkring, snel gevolgd door een gidsenvendel. De meisjesgroep koos voor de naam: “Reinilda”. In 1971 vond het samengaan van de jongens en meisjes in één groep, de Nicolaasgroep, plaats. 

In januari 1975 werd de Nicolaasgroep onder een nieuwe naam op het landelijk bureau van Scouting Nederland ingeschreven. Via een gemeentevoorlichter is voor de naam Scoutinggroep “John McCormick” gekozen omdat John McCormick als voorbeeld kan dienen voor anderen. John E. McCormick was een Amerikaanse soldaat die tijdens de Tweede Wereldoorlog neerstortte in de Geerpolder, waarna hij zich aansloot bij het verzet. Vlak voor de bevrijding werd John McCormick door Duitse soldaten vermoord. Op voordracht van zijn vader werd hij begraven in Zoetermeer. Nog elk jaar leggen, tijdens de dodenherdenkingen, leden van onze scoutinggroep een krans bij zijn graf op het terrein van de Oude Kerk.

De Chute

Sinds 1999 spelen wij ons scoutingspel in en rondom clubhuis De Chute in het Van Tuyllpark. Op onze archiefsite valt meer te lezen over de bouw van De Chute, en over onze huisvesting voor 1999.

John E. McCormick

Op de archiefsite van Scouting JMC valt meer te lezen over onze naamgever.