22 februari: Dubbele Denkdag

Scouts over de hele wereld vieren elk jaar op 22 februari de verjaardag van zowel Robert Baden-Powell (de oprichter van Scouting) als zijn vrouw Olave Baden-Powell, die beiden veel voor de Scoutingbeweging betekent hebben. Het is een dag van internationale vriendschap. Van origine is het een feestdag voor de jongens in Scouting (Baden-Powelldag). De meisjes in Scouting vieren sinds 1926 op diezelfde dag World Thinking Day (Denkdag).

Naast Wereld Denkdag is het vandaag, 22-02-2025, precies 80 jaar geleden dat op 22 februari 1945 het vliegtuig de ‘Jolly Duck’ een noodlanding maakte in de Geerpolder. De Liberator B24 bommenwerper had negen bemanningsleden, waaronder John E. McCormick. Dus vandaag denkt Scouting JMC ook extra aan hem, de man waarnaar onze scoutinggroep is vernoemd.

Op 2 augustus 1921 werd in het stadje Scranton in de Amerikaanse staat Pennsylvania John E. McCormick geboren. Hij groeide als een gewone Amerikaanse jongen op in zijn woonplaats.

Aan zijn vredige bestaan kwam echter een einde toen op 7 december 1941, de Japanse luchtmacht een aanval op de Amerikaanse vloot gelegen in Pearl Harbor op Hawaii uitvoerde. De volgende dag verklaarde de Amerikaanse president Roosevelt dat het Amerikaanse volk in staat van oorlog is geraakt met Japan en met Nazi-Duitsland.

Zoals vele Amerikaanse jongens, stond ook John E. McCormick klaar om zich in dienst te stellen van zijn vaderland en zo kwam hij terecht bij de U.S. Army Air Force (de luchtmacht). Zo’n twee jaar lang volgde John allerlei opleidingen, waaronder die tot boordschutter. Als boordschutter werd hij ingedeeld bij de bemanning van een viermotorig gevechtsvliegtuig; de B-24 Liberator. Gezamenlijk maakte de bemanning heel wat oefenvluchten, om volledig op elkaar ingespeeld te raken. De bemanning vloog niet alleen overdag, maar er vonden ook nachtvluchten plaats om de bemanning op alle voorkomende situaties voor te bereiden.

John McCormick zit rechts onder op de foto.

Op 23 juni 1944 volgde er een geheime opdracht van de luchtmacht: de bemanning moest de volgende dag klaar staan voor vertrek naar één van de oorlogsgebieden. Om de opdracht zoveel mogelijk geheim te houden mochten ze een envelop met de plaats van bestemming pas open maken wanneer ze zich met het splinternieuwe toestel in de lucht bevonden. Ze zetten uiteindelijk koers naar het Verenigd Koninkrijk om de strijd aan te gaan met Duitsland. Ingedeeld bij de 392ste Bom Groep, 578ste Bom Squadron, werden ze bij de vliegbasis Wendling gelegen in East Anglia, ingewerkt in allerlei procedures die gevolgd moeten worden bij een operationeel onderdeel. Er volgden lezingen over wat ze moeten doen bij een noodlanding in bezet gebied of hoe contact te maken met het verzet. Daarna volgden een aantal oefenvluchten. Kort daarna begon John E. McCormick met zijn eerste operationele opdracht boven Europa.

Op 22 februari 1945 kwam er al vroeg in de ochtend, per telexmachine een gevechts opdracht binnen waarbij het de bedoeling was het Duitse terrein van de spoorwegen in Nordhausen te bombarderen. Na een overleg vertrokken 31 bommenwerpers voor hun opdracht.

In het gevechtsvliegtuig met serienummer 42-95241, de “Jolly Duck”, bevond zich zijluikschutter staff-sergeant John McCormick. De opdracht was om boven het vijandelijk doel te dalen naar 6.000 voet (zo’n 1.800 meter) en daar de bommen te droppen, om vervolgens weer te klimmen naar de voorgeschreven hoogte van 20.000 voet. 

Door het opstijgen, dalen en weer stijgen van het vliegtuig was de benzinevoorraad tot een minimum gezakt en zagen ze geen kans meer om weer veilig naar Engeland te vliegen. Uiteindelijk maakten ze dan ook een noodlanding waarbij ze in de Geerpolder nabij Zoeterwoude terecht kwamen. 

De gehele bemanning overleefde de crash. 

John McCormick maakte zich vervolgens snel uit de voeten en verstopte zich in de hooiberg van de hoeve “Voorzorg” in Zoetermeer. Van daaruit werd hij ondergebracht in de Molenstraat en de volgende dag per fiets door een verzetsman naar het jachthuis in Zevenhuizen vervoerd, om daar de bevrijding af te wachten.

Op zondag 29 april 1945 werd door verraad het jachthuis door een 25 man tellende groep Duitsers uit Bleiswijk overvallen. Er ontstond een hevige schietpartij tussen deze Duitse overmacht en de ondergedoken leden van het verzet uit Zoetermeer, ondersteund door Britse vliegeniers en de Amerikaanse John McCormick. McCormick probeerde vanuit de zijkant van het jachthuis uit te breken, maar werd bij deze poging door een schot in zijn achterhoofd dodelijk getroffen.

Op de site www.jollyduck.nl staat veel informatie over zijluik schutter John McCormick, de B-24 Liberator Jolly Duck, de noodlanding in de Geerpolder op 22 februari 1945, de ontsnapping van de 9 bemanningsleden en de vernietiging van de bommenwerper op 26 februari 1945. Het Zoetermeerse verzet komt aan bod met het onderduiken en de fatale overval op het jachthuis op 29 april 1945. Er zijn brieven van John McCormick te lezen en foto’s van zijn begrafenis.

Er is ook een facebookgroep waar je lid van kan worden: B-24 Jolly Duck.

Ook op de Amerikaanse site www.b24.net staat informatie over John McCormick. Daarop wordt aangegeven dat er in Zoetermeer een John  McCormickstraat is en dat de plaatselijke scoutinggroep naar hem is vernoemd.

Gedenkplaat aan de Geerweg sinds 2005.

In het kader van 80 jaar bevrijding heeft Midvliet tv een mooie uitzending gemaakt over de noodlanding en beschieting van de ‘Jolly Duck’. Leo van der Ham was ooggetuige van de noodlanding van de ‘Jolly Duck’ en verteld hierover samen met zijn kleinzoon Huub.

Herdenkingsvaart met de Meervaarder door de polder met het leggen van bloemen bij het herdenkingsmonument.